COMPOSITIES en CREATIES

De meeste composities kaderen in de studie composite die Femke in 2016 is
begonnen bij Luc Van Hove en Wim Henderickx aan de AP Hogeschool/Conservatorium te Antwerpen.

 1. ‘Fantasie voor vioolsolo’, (2011)
 2. ‘De Levende Stoel’ voor strijkkwintet en 2 sprekers (2013)
 3. ‘Moju’ fagot, 2 violen, altviool/percussie en twee dansers (2015)
 4. ‘Juliet & Romeo’ voor strijkkwartet en tenor (2016)
 5. ‘Inside (out)’ soloviool met dans (2017)
 6. ‘Nati I Nichta’ sopraan en piano (2017)
 7. ‘Trois pieces nostalgiques’ voor piano solo (2017)
 8. ‘Rattekatte’ fluit, saxofoon, trombone, contrabass, viool en 1 actrice (2017)
 9. ‘Deirdres Song’ voor 2 sopranen, alt, piano en cello (voor de productie ‘Anti Mind’ van Mixed & United, 2017)
 10. Strijkkwartet (2018)
 11. 'Verzonken Stad' voor 3 violen, altviool, eletrische gitaar, piano 4 handen en percussie (voor het project 'Floating Cities' met Dirk Proost, 2018)

FANTASIE voor viool solo: Prelude-Passacaglia-Sarabande-Vivace

Dit stuk heb ik geschreven tijdens een zeilreis van 15 maanden op de Middellandse zee (2004-2005). Het componeren is ontstaan via improvisaties die steeds vastere vormen aannamen en uiteindelijk op papier werden vastgelegd. In deze periode heb ik mij veel beziggehouden met de solosonates/partita's van Bach en samen met mijn grote voorliefde voor barokmuziek in het algemeen, mijn leven op zee en de bespiegelende staat waarin ik mij tijdens deze reis bevond heeft dit geleid tot de Fantasie.

DE LEVENDE STOEL : mélodrame voor strijkkwintet, idiofonen en twee recitanten

Ik maakte een bewerking van een kortverhaal van de Japanse schrijver Taro Hirai (1894-1965), beter bekend onder zijn pseudoniem Edogawa Rampo. Dit resulteerde in een verhaal voor twee acteurs (een man en een vrouw) en strijkkwintet. De directe confrontatie met de psychologie van de personages én hun droomwereld, weerspiegeld in de muziek.

Het Rosamunde Strijkkwintet. Acteurs Ilse De Rauw en Guido Vanderauwera in een regie van Jo Decaluwe. Theater Tinnenpot - Beckettzaal.

Kijk hier voor de Demo

MOJU

Twee violen, altviool, percussie en fagot met twee dansers, een man en een vrouw. Gebaseerd op het boek 'Moju' van de Japanse schrijver Edogawa Rampo gaat dit over een blinde man die verliefd wordt op een beeld van een jonge vrouw. Terwijl hij dit beeld betast komt het echter tot leven... Creatie vond plaats op 6 juni 2016 in Art Base te Brussel door het ensemble OORWENK !: Cian O’Mahony, fagot |
Femke Sonnen, viool | Yuri Higashida, viool | Vincent Hepp, altviool en percussie

JULIET & ROMEO

Femke Sonnen liet zich inspireren door de prachtige stem en originele persoonlijkheid van Philip Defrancq voor dit kleine werkje, dat is bedoeld als onderdeeel van ‘Aria’ van John Cage. In dit werk komt een moment waarop Cage schrijft: 'ad libitum'. Op dat moment komt het strijkkwartet erbij en wordt het stuk 'Juliet & Romeo' gespeeld, waarna Aria vervolgd wordt. Juliet & Romeo wordt uitgevoerd als introductie op het werk van Elvis Costello ‘The Juliet Letters’.

RATTEKATTE

Een muzikaal sprookje voor kinderen van het LO.
Alexandra Franck (spel, tekst en zang) en OORWENK !

Info over creatie, medewerkers en speeldata.