B I O

NL

Femke Sonnen begon haar vioolstudie op 4-jarige leeftijd bij Karel Visser te Breda (NL).

Na intensieve privélessen te Amsterdam bij Astrid Sillem, studeerde ze bij Leo Boelens en Herman Krebbers aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam.
Zij zette haar studie voort bij Charles-André Linale en Keiko Wataya aan het Utrechts Conservatorium waar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde.

Femke Sonnen volgde masterclasses en privélessen bij Jaap Schröder (barokviool),
Ida Haendel, Sandór Vęgh en Mikhail Bezverkhni.
Van 1978 tot 1985 trad ze op tijdens zomerfestivals in Frankrijk waar ze vioolconcerti speelde van Haydn, Mozart, Beethoven (Romanze) en Sugŕr. In 1985 werd Femke Sonnen aangesteld als concertmeester van het Strijkorkest "La Primavera" te Amsterdam en bleef dit tot 1990. Met dit orkest speelde ze solo in werk van Elgar, Beethoven, Britten, Stravinsky, Schubert (Rondo) en Mozart (Concert in G).

Van 1990 tot 1995 was zij werkzaam als aanvoerder tweede violen in het Orkest van de Vlaamse Opera en bekleedt sinds september 1996 deze functie in het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.

In 1992 begon zij zich te verdiepen in het uitvoeren op authentiek instrumentarium van zowel barokmuziek als het klassieke en romantische repertoire. Zij was o.a. lid van Anima Eterna Brugge (Jos van Immerseel), Il Fondamento (Paul Dombrecht), B'Rock (René Jacobs), Ex Tempore (Florian Heyerick), Les Agréemens en Concert Royal. Ook speelde zij veel kamermuziek op historische instrumenten, vooral strijkkwartetten, maar ook Franse en Duitse barok o.a. met Romina Lischka en Sofie Van Den Eynden.

Naast haar werkzaamheden in de Opera houdt ze zich intensief bezig met kamermuziek. Ze heeft sinds 1993 een eigen kamermuziekserie (Stapelconcerten) te Gent. Zij maakte gedurende vijf jaar (2006-2010) deel uit van het Ensor Strijkkwartet samen met
Eric Robberecht, Frans Vos en Steven Cayers met wie zij o.a. een CD opname realiseerde "De 7 Laatste Zinnen" met muziek van Joseph Haydn op tekst van Dimitri Verhulst.

Binnen het kader van de Munt speelt zij talloze kamermuziekconcerten (o.a. met de pianisten Daniel Blumenthal en Levente Kende). In dit kader werkte zij o.a. in 2012 mee aan een productie van Anne Teresa De Keersmaeker (PARTS) waar zij de "Ballade" van Eugčne Ysa˙e speelde.

Ze is primarius van het Rosamunde Strijkkwartet en samen met de pianiste Yasuko Takahashi en Renaat Ackaert vormt zij het Feya DUO en het pianotrio TRIO TRIANDA. Zij treedt op in eigen werk met contrabassist Dirk van Gorp (Duo "El Fuego") en richtte in 2016 Oorwenk! op, een collectief van musici die hun eigen werk creëren en spelen.

Femke heeft een grote voorliefde voor theater : zij werkte samen met de acteurs Lucas Van den Eynde, Josse de Pauw, Hubert Damen, Karel Vingerhoets, Gene Bervoets en Jo Decaluwe. (Dimitri Verhulst & Ensor Strijkkwartet, Peter en de Wolf, Histoire du Soldat, Tuby de Tuba, Carnaval des Animaux). Zij werkte mee met cd opnames van "Peter en de Wolf" en "The Snowman".

Zij werd september 2015 magna cum laude Master in de Muziek/Master of Arts aan LUCA School of Arts/KU Leuven en in 2016 is zij begonnen aan een studie compositie bij
Luc Van Hove en Wim Henderickx aan de AP Hogeschool/Conservatorium te Antwerpen.

Eind mei 2019 sloot Femke Sonnen haar studies compositie af met een Master magna cum laude

Werken zijn o.a. ‘Fantasie voor vioolsolo’, ‘Moju’ fagot, 2 violen en altviool/percussie en twee dansers, ‘Juliet & Romeo’ voor strijkkwartet en tenor.

Haar theaterproductie ‘De Levende Stoel’ ging in premičre in december 2013 in Theater Tinnenpot te Gent waarna elf voorstellingen volgden. Zij maakte in 2017 een dansproject ‘INSIDE (OUT)’ met danser Roman Van Houtven en haar kindertheatervoorstelling ‘Rattekatte’ ging 13 keer op. Haar eerste strijkkwartet werd in mei 2019 gecreëerd door het QuatuorMP4.